Klær i barnehagen

Hvordan bør klærne være?

1. Underklær høst/vinter/tidlig vår

Vi anbefaler ull, som er naturens eget materiale. Med ull nærmest huden er du sikret god varmebalanse. Ull varmeisolerer selv når plagget er vått . Vi anbefaler longs i stedet for strømpebukse, da man bare kan skifte ullsokken i stedet for hele strømpebuksen.

2. Mellomlag høst/vinter/tidlig vår

Mellomlaget bør bestå av enten ull eller fleece. Fleece er bedre enn ull på fukttransport og tørketid mens ulla isolerer bedre i våt tilstand. Settet bør/kan være todelt slik at det blir enkelt å gå på do, og man slipper å kle av de minste barna mer enn nødvendig ved bleieskift.

3. Ytterdress

Vinterdressen bør være myk å ha på seg slik at barna får beveget seg uhemmet i den. Det finnes flere vanntette og pustende dresser på markedet, men dresser som er vannavstøtende er også greie. Strikk under foten må dressen ha. Unngå løse tråder og faste hetter for de kan fort sette seg fast. Se til at den er vid nok rundt håndleddene slik at man får votten under mansjetten. Hetten bør ikke være sydd fast i dressen. Alle løse deler som henger og slenger øker faren for å hekte seg fast i noe. Se til at dressen er lang nok. For korte dresser glir fort over støvelen som fylles med snø eller vann. Vår-/sommer-/høstdress bør også være vanntett eller vannavstøtende og vindtett.

4. Regntøy

Todelt regntøy med høy bukse er det beste. Da kan man bare bruke gummibuksen hvis det er vått ute. Husk at regntøyet ikke skal være for lite og det skal passe over dressen. Strikk under foten skal det alltid være. Sydvest/regnhatt er bedre enn hette, fordi det gir barnet bedre bevegelsesfrihet.

5. Votter

Prøv å finne votter som gjør at barnet kan holde i leker. Tykke polvotter gjør lek vanskelig, og resulterer ofte i at barna tar av seg vottene. Tynne polvotter er ikke like varme, men  gjør at barna lettere kan leke. Polvottene bør ha lang mansjett, og være så vide at de går godt over dressen. Ullvotter med tommel er også å anbefale. Enkelte dager er det bare regnvotter som fungerer. Regnvotter får man kjøpt med et tynt fôr, eller man kan ha et par med ullvotter inni. Fingervotter anbefales ikke til lek ute da de som oftest er kalde og slites fort.

6. Luer og skjerf

Luen må tilpasses årstiden og beskytte ørene. Vi anbefaler luer som er vindtette. Vi anbefaler hals i stedet for skjerf. Skjerf bør unngås da det lett kan henge seg fast.

7. Sko/støvler/sandaler/vintersko

Ulike årstider og vær krever ulikt fottøy:

Vintersko/støvler: Barn som går i barnehage trenger gode vintersko. Egenskaper man ser etter kan være at de er vanntette, pustende og har god isoleringsevne. Det er også viktig at skoen går opp over ankelen. Et tips er å kjøpe skoene litt store så man får et ekstra par ullsåler ned i skoen.

Cherox er en god ting å ha i barnehagen for bløte dager når det er kaldt ute. Cherox er en thermomstøvel som er fremstilt av pvc, dvs. en gummistøvel. Dette materialet har ingen pusteegenskaper og kan derfor føre til at man blir klam og bløt på føttene, noe som igjen fører til at man lett fryser. Likevel er den et godt alternativ på våte dager. Cherox er ikke anbefalt til mer kulde enn maksimum -5 grader. I sørpe og på kalde regnværsdager er denne ypperlig å ha på seg med en ekstra ullsokk.

Gummistøvler kan være laget av gummi eller pvc (syntetisk materiale). Gummistøvler som er laget av gummi er de dyreste, men også de sterkeste. Gummistøvler som er laget av pvc, er de billigste.

Sandaler, tøfler og crocs: Sandaler kan være et alternativ til tøfler inne i barnehagen. Fordelen med sandaler er at barna ikke blir klamme og fuktige i dem. Crocs kan være nyttig fordi de er enkle å ta på seg og har andre egenskaper enn sandaler.

8. Skiftetøy

Det må ligge minimum to fulle skift i barnehagen til enhver tid.

Sjekk hylla minimum et par ganger i uken, og følg med hva vi sender med hjem for vask eller tørk. Her er en oversikt over hva som bør ligge i hylla og henge i garderoben:

Skiftetøy
Høst/vinter Vår/sommer
Ullundertøy Joggedress
Ullgenser/fleece Undertøy
Ullbukse/fleece Vindtett jakke
Ullsokker Sokker
Sokker Shorts
Lue T-skjorter
Skjerf Solhatt
Votter Solkrem (smør barnet om morgenen)
Joggedress Gode utesandaler som sitter godt på beina
Ullongs Joggesko
Undertøy Parkdress
Tøfler / Innesko Regnklær
Regnklær Støvler
Dress
Støvler (m/ullsåle)
Cherrox
Vintersko (m/ullsåle)

 

9. Merking av klær og sko

Enkelt kan man si at alt barnet har med seg i barnehagen skal merkes. I barnehagens garderobe er det mange sko, og om mye er umerket, bruker man unødvendig mye tid på å finne de rette skoene - tid som kan bli brukt på tur i stedet. Noen ganger er det slik at vi må kle av mange barn fort, og da kan det være vanskelig å ha full kontroll på om alt havner på riktig plass.

Håper vi med dette har gitt dere noen tips om bekledning i barnehagen. Gleden ved å være ute starter med riktige og gode klær. Er det noe dere lurer på, så bare spør personalet.