Mat i Blakstadheia barnehage

Måltidene i barnehagen er viktige. Maten skal være sunn og allsidig og gi nok energi til lek og aktiviteter. I tillegg til selve maten legger vi vekt på at måltidene skal være hyggelige sosiale opplevelser. Måltider er også gode arenaer for læring. Her får barna trene på selvstendighet ved å lære å forsyne seg og smøre sine egne brødskiver. De øver på å sende til hverandre og vente på tur. Samtalen ved bordet skal være inkluderende. Vi snakker om små og store begivenheter i hverdagen og øver på å gi hverandre ordet og lytte til hverandre. Barna oppfordres til å smake på ukjent mat, men presses ikke til å spise noe de ikke liker. Vi tar hensyn til allergier og prøver å finne gode alternativer til mat barna ikke kan spise.

Når barna leveres om morgenen, er det anledning til å spise frokost. Til dette måltidet har de egen matpakke. Vi oppfordrer til å unngå sukkerholdig pålegg, kaker og kjeks i matpakken. Barna kan gjerne ha med yoghurt.

Formiddagsmat serveres i ellevetiden. Fire dager i uken er dette et smøremåltid med grovt brød og pålegg. Vi velger sunt og variert pålegg. Syltetøy serveres bare én dag i uken. Den femte dagen serverer vi et varmt måltid som barna er med på å tilberede. Vi varierer regelmessig mellom kjøtt, fisk, vegetarisk mat og supper. Grønnsaker er en del av de daglige måltidene både når det er brødmat og når det er varm mat.

Det hender vi baker egne brød eller rundstykker. Da er barna med på bakingen.

I totiden serveres et enkelt måltid med frukt og knekkebrød.

Til frokost og brødmat serverer vi melk, og til de varme måltidene og fruktmåltidene drikker vi vann.