Klær i barnehagen - Blakstadheia

 

Hvilke egenskaper bør klærne ha?

1. Underklær høst/vinter/tidlig vår

Vi anbefaler ull som er naturens eget materiale. Med ull nærmest huden er du sikret god varmebalanse. Ull har en meget god varmeisolerende evne, fordi den krusete ullfiberen inneholder mye luft. Ull isolerer selv når plagget er vått – ull kan absorbere opptil 30 % fuktighet uten at plagget føles fuktig. Samtidig er ull også temperaturregulerende fordi den isolerer mot varme. Ull har flere andre gode egenskaper. Den blir ikke så lett skitten og holder fasongen godt, samtidig som den er føyelig og myk. Dessuten er ull brannsikker. Den er den minst brennbare av alle naturfiberne. Noen barn er allergiske mot ull, men da finnes det alternativer som bambus eller syntetiske materialer. Vi anbefaler longs i stedet for strømpebukser. Da kan vi bare skifte sokken i stedet for hele strømpebuksen.

2. Mellomlag høst/vinter/tidlig vår

Mellomlaget bør bestå av enten ull eller fleece. Fleece er bedre enn ull på fukttransport og tørketid, mens ulla isolerer bedre i våt tilstand. Settet bør/kan være todelt slik at det blir enkelt å gå på do og man slipper å kle av de minste barna mer enn nødvendig ved bleieskift.

3. Ytterdress

Vinterdressen bør være myk å ha på seg slik at barna får beveget seg uhemmet i den. Det er nå kommet flere vanntette og pustende dresser på markedet, men dresser som er vannavstøtende er også greie. Dressen må ha strikk under foten. Unngå løse tråder og faste hetter, for de kan fort sette seg fast. Hetten bør ikke være sydd fast på dressen. Alle løse deler som henger og slenger øker faren for å hekte seg fast i noe. Se til at dressen er lang nok. Korte dresser glir fort over støvelen og fylles med snø eller vann. Vår/sommerhøstdress bør også være vanntett eller vannavstøtende og vindtett.

4. Regntøy

Todelt regntøy med høy bukse er det beste. Da kan man bare bruke gummibuksen hvis det er vått ute. Husk at regntøyet ikke skal være for lite, og det skal passe over dressen. Strikk under foten er viktig. Sydvest/regnhatt er bedre enn hette, fordi det gir barnet bedre bevegelsesfrihet.

5. Votter

Prøv å finne votter som gjør at barnet kan holde i leker. Tykke polvotter gjør lek vanskelig og resulterer ofte i at barna tar av seg vottene. Tynne polvotter er ikke like varme, men de er bedre å leke i. polvotter bør ha lang mansjett og være så vide at de går godt over dressen. Enkelte dager er det bare regnvotter som fungerer. Regnvotter får man kjøpt med et tynt for, eller man kan ha et par ullvotter inni. Fingervotter kan være greie tidlig på høsten, men på vinteren blir de ofte kalde og de slites fort.

6. Luer og hals

Luen må tilpasses årstiden og beskytte ørene. Et tips kan være å blåse i luen før man kjøper den, for å se hvor mye den beskytter mot vind. Man får også kjøpt luer som er vindtette. Vi anbefaler hals i stedet for skjerf. Skjerf bør unngås da det lett kan henge seg fast.

7. Sko/støvler/sandaler/vintersko

  • Ulike årstider og vær krever ulikt fottøy.

Vintersko/støvler: Barn som går i barnehagen trenger gode vintersko. Egenskaper man ser etter kan være at de er vanntette, pustende og har god isoleringsevne. Det er også viktig at skoen går opp over ankelen. Et tips er å kjøpe skoene litt store slik at man får et ekstra par ullsåler ned i skoen.

Chiron/Cherox: Er en god ting å ha i barnehagen for bløte dager når det er kaldt ute. Chiron er en thermostøvel som er fremstilt av pvs, dvs. en gummistøvel. Dette materiale har ingen pusteegenskaper og kan derfor føre til at man blir klam og bløt på føttene, noe som igjen fører til at man lett fryser. Likevel er den et godt alternativ på våte dager. Cherox er ikke anbefalt til mer kulde enn maks -5 grader. I sørpe og kalde regnværsdager er denne ypperlig å ha på seg med en ekstra ullsokk.

Gummistøvler: Kan være laget av gummi eller pvs (syntestisk materiale). Gummistøvler som er laget av gummi er de dyreste, men også de sterkeste.

Sandaler, tøfler og crocs: Sandaler kan være et alternativ til tøfler inne i barnehagen. Fordelen med sandaler er at barna ikke blir klamme og fuktige i dem. Barna bør helst ha sandaler eller tøfler som innesko da de sitter godt på beina. Crocs kan være nyttig fordi de er enkle å ta på seg og har andre egenskaper enn sandaler.  

8. Skiftetøy

  • Det må ligge minimum 2 hele skift i barnehagen til enhver tid.
  • Sjekk hylla et par ganger i uken og følg med på hva vi sender med hjem for vask eller tørk. Her er en oversikt over hva som bør ligge i hylla i garderoben og i skifteskuffen på toalettet.

HØST/VINTER

  • Ullundertøy, ullgenser/fleece og ullbukse/fleece
  • Ullsokker, sokker, luer og votter
  • Ull-longs, undertøy og vindtett jakke
  • Vintersko m/ullsåler, Cherox og støvler m/ullsåler
  • Utedress og regntøy (myke)
  • Tøfler/innesko. Vi anbefaler gode sandaler, Crocs egner seg ikke til løping i gymsalen

VÅR/SOMMER

  • Sokker
  • Shorts, t-skjorter og solhatt
  • Solkrem (Smør barnet om morgenen)
  • Parkdress, regntøy og støvler
  • Gode utesandaler som sitter godt
  • Joggesko

9. Merking av klær og sko

Alt barnet har med seg i barnehagen SKAL merkes. Når man står i garderoben med 19 par sko og bare 7 av de er merket, bruker man unødvendig tid på å finne de rette skoene. Noen ganger er det slik at vi må kle av mange barn fort og da kan det være vanskelig å ha full kontroll på om alt havner på riktig plass.

Håper vi med dette har gitt dere noen tips om påkledning i barnehagen. Gleden ved å være ute starter med riktige utstyr. Er det noe dere lurer på, er det bare å spørre personalet