Foreldreveiledning, forebyggende tiltak og ettervern

I barnevernet vil vi gjerne hjelpe tidlig, før det blir akutt, slik at det ikke blir vonde situasjoner for barn og familier. Som regel er det best at barn får vokse opp i sitt eget hjem. Vi skal derfor alltid først vurdere om det er mulig å hjelpe mor eller far og hjelpe familien med å fungere bedre.

Forebyggende tiltak

• Råd og veiledning for familien i en begrenset eller lengre periode
    Hjelpen tilpasses hver enkelt familie. Vi kan også henvise til instanser som f.eks. Abup, Bufetat og familievernkontoret.

• Foreldreveiledning: COS - P
  • Ansvarsgruppe - samarbeidsmøter
    Vi hjelper familien å få oversikt over barnets situasjon og gir informasjon om hva ulike instanser tilbyr. Når flere hjelpeinstanser er involvert, koordinerer vi tiltakene til det beste for barnet og familien.

• Familieråd og nettverksmøter
    Vi samarbeider med familien om å innkalle til møter. Hensikten med slike møter er å engasjere personer i nettverket rundt barnet for å oppnå best mulig utvikling.

• Økonomisk støtte til barnet for deltakelse i for eksempel fritidsaktiviteter
  • Avlastning ved plass i barnehage, skolefritidsordning og lignende
  • Støttekontakt
  • Besøkshjem
  • Barn ut av foreldrekonflikt - Gruppetilbud til familier med store konflikter etter samlivsbrudd

• Ruskontroll og avklaring av rusbruk hos foreldre
    Vi samarbeider med fastlege om ruskontroll og dekker utgifter til urinprøver.

Miljøarbeider

Vår miljøarbeider i barneverntjenesten bistår familier med praktisk hjelp og veiledning. Vi legger vekt på trygghet, åpenhet og god kommunikasjon i arbeidet vårt med barnet og familien.

Ettervern

For å sikre at de som har behov for det fortsatt får hjelp, tilbyr vi ettervern til ungdom i alderen 18-23 år. Ettervern kan f.eks. være samarbeid med andre instanser, oppfølgingssamtaler, veiledning, oppfølging i leilighet eller videreføring av fosterhjem.

Barneverntjenesten

Fung. barnevernleder